Digitale project­strategie

Je weet dat je moet meebewegen, maar weet niet waar te beginnen? Of je bent al lekker bezig en kunt best een extra paar ogen gebruiken. In een analyse met aanbeveling combineer ik mijn communicatie- en IT-ervaring om je team op weg te helpen, of een reeds ingezette koers te toetsen.

Objectief en ervaren

Als onafhankelijk adviseur werk ik sinds 2000 nauw samen met leidinggevenden van zowel indie-retailers als het MKB. Wat hen verbindt is de tomeloze ambitie van hun projecten, en een altijd uitdagende vraagstelling. Vaak hebben ze aan de wieg gestaan van een project, of zelfs het bedrijf. En natuurlijk ben je dan emotioneel betrokken. In mijn werkwijze staat bewijs daarom altijd centraal.

Maatwerk

Misschien heb je zelf al de kern van je vraag gevonden. Soms toont een eerste oriëntatie toch onderliggende verbanden waaruit een scherper vertrekpunt volgt. Door goed naar je te luisteren en eerlijke vragen te stellen testen we samen eerst je probleemstelling om een effectieve koers te plannen. Precies passend bij de unieke eigenschappen van je team en het project.

Omgaan met AI

Je wordt bestookt met diensten om via digitalisering effectiever te worden, van DXP's tot ERP-systemen en alles daartussenin. En steeds vaker staat daar het label ‘AI’ op geplakt. Maar wat is de huidige staat van AI eigenlijk in de praktijk? Wat moet je weten over je rechten, en hoe past het binnen je project? In een strategische analyse geef ik je antwoord op deze vragen.

Wat doe ik als freelance digitaal strateeg?

Een digitale strategie geeft richting aan je activiteiten door op bewijs gestoelde voorspellingen te maken. Een strategie kun je toepassen op grote schaal, om bijvoorbeeld organisatiebreed een beleid uit te rollen. Ik verbind me echter exclusief op projectbasis om voor jouw digitale product of dienst nieuwe kansen te ontdekken en bestaande kansen veilig te stellen:

  • Welke kansen heb je met de data die je al bezit of kunt gaan verzamelen?
  • Hoe stippel je in een vroege fase een haalbare roadmap uit?
  • Hoe maak je je product zichtbaar?
  • Hoe identificeer en maak je onderscheidende content?
  • Welke technologie past het beste bij je team en zijn doelstellingen?
  • Welke overlegstructuur en -tools zijn de beste fit voor je project?
  • Wat is een slimme allocatie van middelen voor de huidige fase van je product of dienst?

Waarschijnlijk heb je hiermee al een begin gemaakt, al dan niet bewust. Maar hoe nu verder? Een effectieve strategie is het resultaat van een veelzijdige afweging. Voel je de noodzaak tot meer grip op de toekomst van je product? Met mijn multidisciplinaire blik en jouw bedrijfskennis bouwen we samen een effectieve strategie. Neem contact op voor een vrijblijvende oriëntatie op een samenwerking.

Wat is het verschil tussen digitale strategie, marketing en transformatie?

Om gedetailleerde keuzes te maken waarmee je je product effectief in de markt zet, heb je eerst een gids nodig waaruit je keuzes voortvloeien en waaraan je resultaten zult toetsen. Ofwel, zonder strategie geen marketing. Alhoewel deze begrippen soms door elkaar worden gebruikt, blijft dit principe onveranderd. Datzelfde geldt voor een digitale transformatie. Pas nadat je een strategie hebt ontwikkeld, weet je aan welke knoppen je kunt draaien en hoe ze in te stellen.

Organisaties die echt nog in het stenen tijdperk leven bestaan niet meer, ook al voelt dat wellicht soms wel zo. Vaak zijn er buiten je zicht al automatiseringsprocessen gestart of worden nieuwe media al aangewend. Van een heuse ‘transformatie’ zal in de praktijk niet vaak meer sprake zijn, en wordt vaker een verandering van de mindset bedoeld. Veel bedrijven adopteren gaandeweg en vaak ongemerkt taken die traditioneel gezien door gespecialiseerde IT-bedrijven werden uitgevoerd.

Heb jij al goed in kaart welke mogelijke verborgen effecten de uitrol van digitalisering heeft op de verschillende afdelingen van je organisatie? Door scherp in de gaten te houden met welke digitale projecten je collega's te maken zullen krijgen, bereid je je project proactief voor op hun betrokkenheid. Lanceer je bijvoorbeeld nieuw online klantenportal? Zorg dan dat je klantenservice ook moeiteloos antwoord kan geven op de daarmee gerelateerde IT-vragen.

Bureau of freelance digitaal strateeg?

Zoek je begeleiding bij een ingrijpende hervorming van je organisatie om effectiever te opereren in de digitale markt? Dan ben je in de regel beter uit bij een organisatieadviesbureau. Mijn focus ligt op advies aan kleinere projecten. Desalniettemin begint elk bedrijf met een vroege fase waarin al je activiteiten bestaan uit het eerste project dat je in de markt zet.

Twijfel je of de omvang van je vraagstuk beter past bij een freelance digitaal strateeg of een bureau? Laat je door mij adviseren in een vrijblijvende kennismaking.

Kennis van de markt

Als adviseur onderscheid ik me doordat ik niet alleen marktontwikkelingen nauwlettend observeer, maar voor mijn adviezen ook eigen ervaring als ontwerper/ontwikkelaar aanwend.

Een strategie zet je uit op grote lijnen voor de langere termijn. Door de onrustige aard van het digitale landschap kan het echter uitdagend zijn om je toekomstige behoeften te waarborgen. Daarbij zit in IT vaak de duivel ook nog in de details. Om op voorhand grip te hebben op schaalbaarheid en continuïteit is het daarom essentieel om naast een uitgezoomde evaluatie ook te beschikken over verschilmakende nuances.

Als full-stack webontwikkelaar met een achtergrond in applicatiesoftware maak ik sinds de jaren 90 moderne maatwerkoplossingen voor sterk uiteenlopende klantwensen. Met als neveneffect ruime ervaring met het opzetten en beheren van complete IT-ecosystemen, in verschillende samenstellingen van leveranciers, licentiestructuren en omgevingen.

Een adviesbureau beschikt in de regel niet over eerstehands ervaring met beheer/ontwerp/ontwikkeling en is genoodzaakt externe experts in te huren voor het uitbrengen van een gelaagd advies. Wat volgt is een aanbeveling die over diverse schijven tot stand is gekomen en door deze overhead bovendien relatief duurder uitvalt.

Bij Uw Drogist

Loyaliteit voor drogis­terijen met actiefolder-app

Een drogisterij toont in deze app meer acties dan in de folder, waardoor je je uitgaven slimmer plant. Ik adviseerde bij het bedenken van het model, en ontwierp en ontwikkelde de UX voor consument en retailer.

Bekijk project

Projectbeeld Loyaliteit voor drogis­terijen met actiefolder-app
Wisselwerkers

Bijsturing op de roadmap van waarde­monitor

Wisselwerkers stimuleert organisaties en bedrijven om impact te creëren in het publieke belang. Middels een strategische analyse adviseerde ik hen bij de koersbepaling van hun online metings-tool.

Bekijk project

Projectbeeld Bijsturing op de roadmap van waarde­monitor
Hogeschool van Amsterdam

Continuïteit van IT-faciliteiten voor studenten­campus

Voor de Hogeschool van Amsterdam verrichtte ik een beveiligingsaudit van hun servers en adviseerde hen bij een update van hun beveiligingsbeleid.

Bekijk project

Projectbeeld Continuïteit van IT-faciliteiten voor studenten­campus
Online Shirts Bestellen

Co-concept­ontwikkeling van een webshop in herenmode

Samen met mijn compagnon startten wij in recordtijd een webshop in basics voor de man. Ik implementeerde de door mij uitgewerkte zichtbaarheidsstrategie en ontwierp/ontwikkelde de UX.

Bekijk project

Projectbeeld Co-concept­ontwikkeling van een webshop in herenmode
MOOR Cosmetics B.V.

Zakelijk winkel­gemak voor natuurlijke cosmetica

Cosmeticagroothandel MOOR Cosmetics B.V. wenste een bestelkanaal om hun klanten en salesteam te ontzorgen. Aan mij de vraag om een B2B-webshop te ontwikkelen en de UX te ontwerpen.

Bekijk project

Projectbeeld Zakelijk winkel­gemak voor natuurlijke cosmetica
Vriesia B.V.

Innovatie­kracht voor B2B-relaties met moderne API

Drogisterijgroothandel Vriesia B.V. wenste een aanvulling op hun ERP-software om gegevens en functionaliteit aan hun klanten te ontsluiten. Ik ontwikkelde daartoe een gestandaardiseerde API met dashboard.

Bekijk project

Projectbeeld Innovatie­kracht voor B2B-relaties met moderne API

Alle projecten

Bekijk alle uitgelichte projecten om een indruk te krijgen van het soort opdrachten dat ik doe.

Bekijk alle projecten

Ro Achterberg
Laten we kennismaken