Web- en app-ontwikkeling

Je hebt een goed idee, maar een internetbureau is overkill en zelf heb je net niet de skills. Als freelancer help ik ambitieuze ondernemers en digitale bureaus aan wat ze nodig hebben, en niet meer of minder. Desgewenst beheer ik het project voor je, zorg ik voor een fantastische gebruikerservaring en denk ik mee over de strategie.

Ervaring

Eind jaren 90 maakte ik mijn eerste website, en heb daarna talloze maatwerk-websites en -apps ontwikkeld. Voor allerlei ondernemers, zowel in teamverband als solo specialist. Ik werk graag direct samen met beslissers, en houd van een kort lijntje. Zo zorg ik voor duidelijke verwachtingen en een snel ontwikkeltraject.

Continuïteit

Of je nou incidenteel of structureel met me samenwerkt, ik zorg dat mijn opleveringen overdraagbaar zijn binnen de afgesproken voorwaarden. Met begrijpelijke documentatie, hoge kwaliteit code en een gestandaardiseerde werkwijze. Zo blijf je verzekerd van de continuïteit van je productontwikkeling en een toekomstbestendig resultaat.

Betrouwbaar

Door je product op voorhand goed op de proef te stellen, zorg ik dat het werkt naar verwachting. Ook na een release blijven continue tests noodzakelijk om risico's en kosten van support en bugfixes te minimaliseren. Naar gelang de eisen en belangen van een project valideer ik middels unit-tests, geautomatiseerde browsertests en handmatige controles.

Full-stack ontwikkeling

Elke website of app draait voor een deel op je eigen apparaat (frontend), en voor een deel op de server (backend). Beide kanten moeten worden ontwikkeld, en vereisen domeinspecifieke kennis. Soms specialiseert een ontwikkelaar zich daarom uitsluitend in één deel van deze optelsom. Anderen, zoals ik, ontwerpen en ontwikkelen het hele systeem (full-stack).

Toepassingen en specialismen

Het liefst ontwikkel ik voor projecten waarmee ik een natuurlijke affiniteit heb, of waar significante winst valt te behalen met de kwaliteit van data. Als ervaren freelancer heb ik vaak gezien hoe ruizige data kan doorwerken in de verste processen van je organisatie. Schone data is dan ook essentieel voor een soepele bedrijfsvoering, en als pietje-precies is het een van mijn grootste genoegens om daaraan te mogen bijdragen.

API-ontwikkeling

Zowel als maker als afnemer van API's heb ik ruime ervaring met gestandaardiseerde gegevensuitwisseling via REST- of GraphQL-architecturen.

Voor diverse grote B2B-partijen heb ik from scratch een API ontwikkeld met bijbehorend developer portal en gestandaardiseerde documentatie.

Presterende formulieren

Kwalitatieve data begint met gedegen invoervalidatie. Of beter nog, met een soepele gebruikerservaring van het invoerproces. Een ondubbelzinnige verwachting van invoer vormt daarvoor de basis, en zo vroeg mogelijke validatie van invoer bewaakt niet alleen je datakwaliteit, maar ook het humeur van je gebruiker.

Datavalidatie

Misschien ben je al een poosje bezig en heb je niet op elk moment alles kunnen doen om de kwaliteit van je data te waarborgen. Als je data tussentijds ruizig is geworden, kan validatie achteraf in veel gevallen alsnog een hoop voor je oplossen.

Voor diverse grote partijen met elk een substantieel klantenbestand heb ik significante winst kunnen behalen in de strijd tegen slechte data door een slimme mix van diverse koppelingen en patroonvalidatie.

Benieuwd hoe het opschonen van jouw data tot procesoptimalisatie kan leiden? In een vrijblijvende oriëntatie overleg ik graag de mogelijkheden met je.

Performance-optimalisatie

Laat je conversies links liggen door een te trage website of app? Met mijn kennis en ervaring in alle lagen van de tech stack van je digitale kanaal help ik je knelpunten te identificeren, en geef ik je concrete oplossingen om deze bottlenecks op te lossen.

Populairste talen en technologieën

Voor alle projecten die ik doe, gebruik ik de modernste technologieën die zich vaak al decennialang hebben bewezen. Ik vermijd kortstondige trends en geef de voorkeur aan native talen, met een zorgvuldig en slim afgemeten inzet van frameworks.

Programmeertalen

 • PHP (2001-nu)
 • JavaScript (1997-nu)
 • Python (2020-nu)
 • SQL (2002-nu)
 • Bash (1998-nu)

Markup- en stylingtalen

 • HTML (1995-nu)
 • XML (2002-nu)
 • CSS (1998-nu)

Testplatformen

 • BrowserStack (2016-nu)
 • Puppeteer (2021-nu)
 • Playwright (2022-nu)
 • PHPUnit (2006-nu)
 • Lighthouse (2018-nu)

CMS’en

 • Brigaid 2.0, eigen product (2018-nu)
 • Brigaid 1.0, eigen product (2001-nu)
 • Magento (2018-2020)
 • OpenCart (2009-nu)
 • WordPress (2006-nu)

Cloud- en hostingomgevingen

 • Google Cloud (2012-nu)
 • VPS (2003-nu)
 • Dedicated hosting en colocation (2001-nu)

Besturingssystemen

 • Linux (Red Hat, Debian, Slackware) (1997-nu)
 • Windows (1993-nu)
 • Mac OSX (2006-nu)
 • BSD (FreeBSD, OpenBSD) (1999-2003)
 • HP-UX (2000-2002)

Legacy programmeertalen

Sinds de start van mijn bedrijf in 2000 heb ik mijn focus verlegd van standalone programma's naar webgebaseerde oplossingen, waardoor ik de talen gaandeweg heb uitgefaseerd waarin ik me tot dan toe had gespecialiseerd:

 • C (1995-2004)
 • Assembler (2000-2010)
 • Pascal (1994-1997)
E-Golf4U B.V.

Betere beleving van een golfbaan­reservering

De ontwikkelaars van E-Golf4U B.V. wisten dat een online golfboeking op hun platform soepeler kon. Ik onderzocht de golfmarkt en stelde een ontwerpgids en een reeks UX-adviezen voor ze op.

Bekijk project

Projectbeeld Betere beleving van een golfbaan­reservering
Vriesia B.V.

Meer klant­inschrijvingen door een betere gebruikers­ervaring

Drogisterijgroothandel Vriesia B.V. ging over op een digitale klantinschrijving. Via user testing, diverse enterprise-koppelingen en moderne webontwikkeling maakte ik een frictieloze onboarding.

Bekijk project

Projectbeeld Meer klant­inschrijvingen door een betere gebruikers­ervaring
Aurora Nederland B.V.

Betrouwbare B2B binnen ‘wiet­experiment’ Rijks­overheid

Aurora is een multinational in medicinale cannabis (Nasdaq: ACB). Aan mij de vraag om een veilige inkoop-app te ontwikkelen met de corporate UX, als deel van Aurora's tender aan de Rijksoverheid.

Bekijk project

Projectbeeld Betrouwbare B2B binnen ‘wiet­experiment’ Rijks­overheid
Le Restaurant

Optimale tafel­bezetting voor Michelin-restaurant

De brigade van Le Restaurant (* Michelin) had behoefte aan een slimme manier om hun bescheiden tafelbezetting te optimaliseren. Ik schreef voor hen een gloednieuw reserveringssysteem en ontwierp de UX.

Bekijk project

Projectbeeld Optimale tafel­bezetting voor Michelin-restaurant
Bosman Wijnkopers B.V.

Bestelgemak voor wijnen uit het hogere segment

De ervaren retailers achter het kleine en onafhankelijke Bosman Wijnkopers waren toe aan een moderniseringsslag. Ik mocht daartoe hun gevestigde winkel vertalen naar een B2C-webshop met specialistische UX.

Bekijk project

Projectbeeld Bestelgemak voor wijnen uit het hogere segment
KLM

Continue merkbeleving, ook buiten het vliegtuig

Tijdens een vlucht in de business-class van KLM krijg je gastronomische wijnen geserveerd. Aan mij was de opdracht om een webshop ontwikkelen voor de thuisbezorging ervan met de UX van KLM.

Bekijk project

Projectbeeld Continue merkbeleving, ook buiten het vliegtuig

Alle projecten

Bekijk alle uitgelichte projecten om een indruk te krijgen van het soort opdrachten dat ik doe.

Bekijk alle projecten

Ro Achterberg
Laten we kennismaken